Adobe Lightroom är mitt mest använda verktyg för bildhantering. Det är verkligen ett schweizisk armékniv. Lightroom erbjuder allt från import av bilder till utskrift, med sortering och retusch däremellan. Själv använder jag programmet för katalogisering och viss retusch, oftast korrigering av kontrast och beskärning. Oftast behöver jag ta bort dammkorn också. För mer avancerade restuscher är Adobe PhotoShop fortfarande oöverträffat, även om Affinity och Pixelmator, bägge för Macintosh, är fantastiskt bra också.

Sedan en tid tillbaka har Adobe Lightroom en funktion som kallas Dehaze. Med dess hjälp kan man trolla bort dimma och dis i bilder. Man bara drar i reglaget så försvinner diset från bilden. Det funkar riktigt bra, tycker jag, trots att jag inte haft så många bilder att testa det på.

Men här är ett alldeles lysande exempel på en bild som är i behov av avdisning. Solen i motljus dominerar bilden alldeles för mycket.

Orginalversion

Orginalversion

Bilden är tagen med en Nikon F6, Nikkor 24-20 f/2.8 på Fuji Pro 400H-film. Jag tog den som sagt i fullt motljus och kompenserade exponeringen för det. Jag hade inte väntat mig så mycket dis, även om det var lite det jag var ute efter.

Så fram med Lightroom. Efter att ordnat lite med kontrast drog jag reglaget för Dehaze till +87 för att få fram denna bild.

Version med dehaze aktiverat

Version med dehaze aktiverat

Bortsett från dehaze-reglaget är den undre bilden identisk med den övre. Och plötsligt är bilden betydligt närmare än det jag tänkt mig. Ett reglage gör hela skillnaden,

Självklart kan man leka kreativt med dehaze-funktionen och addera dis till en bild istället för att ta bort det. Jag har testat och kan bekräfta att det funkar ganska bra det också. Men det är en historia för en annan gång.


0 thoughts on “Lightroom dehaze tar bort diset”

Leave a Reply

Related Posts

Analogue

Paris, Je t’aime

The week before the horrible events of November 13th 2015, I was in Paris on a business trip. I brought my camera, of course, and stayed an extra couple of days before the business meeting, to Read more…

Analogue

Valter by the sea

In perfect golden hour light, I shot this image on my good old Hassy, loaded with Fujifilm Acros 100 film. He was moving like crazy and finding focus was a challenge. I have a series Read more…

35 mm

Black Hole

Here is a picture from central Stockholm. I made the picture around the end of November last, using my all time favourite 35 mm camera; the Nikon F6. Or, as I like to call it, King Read more…

%d bloggers like this: